Имоти във Варна

Българите предпочитат напълно завършени имоти

Според тазгодишната статистика, 80% от направените покупко-продажби на жилищни имоти са за собствено ползване, а не с цел инвестиция. След началото на пандемията, вниманието се фокусира върху извънградски имоти, в близост до по-големите градове. Но потребителите бързо оценяват липсата на удобствата на големия град и фокусът бързо се възвръща отново към класическите жилищни сгради.

Предимството в създалата се ситуация на пандемия обаче е, че банките са променили условията за отпускане на жилищен кредит, като той може да бъде отпуснат след акт 14, независимо дали е тухлено или панелно строителство. Вече ключовият определящ фактор при одобрение на кредит е не самият имот, а по-скоро профилът на клиента – платежоспособност, кредитна история, трудов договор и т.н.

В търсенето на развитие, което да тласне пазара, инвеститори и строители вече въвеждат нови смарт решения и иновации. Вече се обръща много повече внимание на интериора на общите части, площта на апартамента спрямо обитателите, място за домашен офис, иновативно и разчупено разположение на стаите и т.н. Това са ключовите двигатели, които стимулират хората да заменят старото си жилище с ново, което от своя страна спомага за развитието на строителния сектор у нас.