Имоти във Варна / Строителство и Имоти

Фактори, с които да съобразим локацията на нашето ново жилище

Всеки от нас един ден стига до момента, в който освен желание, има и възможност за покупка на собствено жилище. С личен капитал или с кредит, няма значение – да си представим, че парите вече са набавени, първоначалната еуфория е отминала и е време да помислим рационално за важните неща, които трябва да имаме предвид при покупката.

Преди да вземем житейското решение, обаче, трябва да сме наясно с няколко фактора, като местоположение, вид строителство, етаж, наличие или липса на ТЕЦ и т.н. Изясняването на тези и още няколко немаловажни условия ще ни спестят излишно време и ще ни помогнат да се ориентираме бързо.

Подготвили сме ви шест момента от изключително значение, които трябва да обмислите.

В голям град или не?

При избора на жилище е хубаво да започнем от по-общото към частното. На първо място, е добре да решим дали искаме да живеем в град или в близост до него, държим ли на градската динамика или предпочитаме спокойствието на по-малко населеното място. Този избор е най-добре да се направи на базата на това с какво се занимаваме или каква планираме да е нашата дейност в бъдеще. Ако работим от вкъщи, можем да си позволим лукса да живеем на чист въздух в по-малък град, а защо не и на село. Стига ни само да има добра интернет връзка. Не е маловажно, че такъв имот ще ни излезе доста по-евтино в сравнение с жилище в центъра на столицата, например.

В центъра или в периферията?

Да предположим, че сме се спрели на конкретен град. Следващата стъпка е да се насочим към определен район. Този избор е определящ, тъй като знаете, цените на имотите в различните жилищни квартали – варират. Важно е да се съобразим и с отдалечеността на избраното място от нашата работа, училището на децата, транспортните връзки. Колкото по-близо е дома до работата ни, толкова повече транспортни разходи и време спестяваме. Хубаво е да имаме в близост детска градина и училище, а ако не – удобен транспорт до такива. Дори и да нямаме деца към момента на покупка, добре е да погледнем в перспектива. В противен случай, липсата на детски учреждения в района ни, ще доведе до загуба на много време, в едни бъдещи дни, докато закараме всички на градина, училище, тренировки и т.н.

Близост до важни точки.

Важно е да проучим предварително възможностите за паркиране, ако разполагаме и ползваме активно автомобил. Не е маловажно в съседство до жилището да има магазини – ако не някой от големите супермаркети, то поне няколко квартални магазинчета. От първостепенно значение са и наличието на аптеки и болница в района, особено ако сме с малки деца или се грижим за възрастни хора.

Жилищен комплекс или самостоятелна сграда?

Т.нар „затворени” комплекси в повечето случаи са новопостроени и има голяма вТ.нар „затворени” комплекси в повечето случаи са новопостроени и има голяма вероятност да се сдобием с имот, в който никой не е живял преди нас. Плюс е и това, че голяма част от затворените комплекси разполагат с вътрешни детски площадки, алеи за разходка, достатъчно паркоместа. Част от недостатъците, обаче са високите такси за общи части, както и често налаганите ограничения, с цел запазване архитектурният облик на сградите.

Къща или апартамент?

Ако съвсем не искаме да се съобразяваме със съседи и други условности, то бихме могли да се насочим към покупка на къща или парцел за строеж. Разбира се, най-вероятно ще се наложи да предвидим по-голям бюджет. А и този избор не дава абсолютна сигурност, че ще живеем по-изолирано от съседи, защото след време около нас може да започне да се строи и да попаднем в центъра на огромен, новопоявил се квартал. Затова е добре да проучим перспективите на района много внимателно и задълбочено, както и да проследим степента на облагородяване.

Строителство около избраната от нас сграда.

При възможност, е добре да проверим как стоят нещата със строителството – настоящо и бъдещо, около имота, който желаем да придобием.Всеки купувач предпочита в непосредствена близост до жилището му да има повече зелени площи и простор, както и да не е твърде застроено. Информирайте се как стоят нещата реално, като предварително си направите списък за проучване. Не разчитайте само на онлайн проверка, тъй като времената са динамични и актуалността на намерената информация може да е отминала. Най-добрият подход би бил да отделите от времето си за разходка из избрания район, като така ще получите най-реална представа.

Внимателният подход на обмисляне и проверка са моменти, по-важни и от самата покупка на мечтания дом. За това, ние от Vi Group ще ви помогнем с избора, проучването и вземането на правилно решение. Потърсете ни за безплатна консултация, без да се колебаете – тя със сигурност ще ви спести ненужни главоболия.