Имоти във Варна / Цените на имотите

Как влияе ситуацията в Украйна на пазара на недвижими имоти в България

Случващото се на имотния пазар в България през последните няколко години е изключително интересно. А войната в Украйна, която никой не вярваше, че ще се разрази, внася допълнителни промени. Само времето ще покаже дали те ще ускорят пукането на растящия ценови балон, или напротив – ще продължат неговото допълнително надуване.

Как се отрази Ковид кризата на имотния пазар в България

През 2008 г. се наблюдаваше срив в цените на имотите, след няколкогодишно тяхно помпане. Със свалянето на лихвите по ипотечните кредити, растежа на доходите и относителното икономическо спокойствие не само на Балканите, но и по целия свят, цените на недвижимите имоти дълго време запазваха устойчивост. Тяхното покачване не бе фрапантно, напротив – случваше се логично и плавно.

Настъпилата пандемия в началото на 2020 г., безпрецедентно шокирала целият свят, преобърна пазара на недвижимости, с което цените на имотите и очакваната инфлация започнаха успоредно покачване. Безапелационният локдаун, който преживяхме, както и преформулирането на редица работни места и дейности, доведе до рязък бум в цените на ваканционните, селските и крайградски имоти, както и на парцелите за строеж. Това бе само началото. Ниските лихви по ипотечните кредити, спестяванията и страхът от инфлация и рецесия провокираха редица хора да инвестират в недвижими имоти.

А търсенето и предлагането, както всички знаем, са в неразривна връзка. Само за сравнение през второто тримесечие на 2019 г., броени месеци преди навлизането на Ковид, броят реализирани имотни сделки е 16 218. Година по-късно, за същия период, техният брой е по-нисък поради несигурността на мнозина, но 2021 г. чупи рекорди с 20 587 реализирани договори за покупко-продажба за периода от април до юни, включително.

В 2022 г. навлязохме с надежда за относително нормализиране на пазарната ситуация, въпреки покачващата се инфлация и драстичния скок на цените в редица отрасли. Това неминуемо покачи ценовите стойности на имотите, но и търсенето им не намаля. Купуване поради смяна на локация, промяна в обстоятелства или с цел инвестиция, сдобиването с жилище за българина си остава една от най-сигурните защити на неговите средства, особено на прага на смяна на паричната единица в страната ни. Но войната в Украйна изненада всички.

Как влияе войната в Украйна на имотния пазар в България

Първите дни на разразилия се военен конфликт между Украйна и Русия „смрази” имотният пазар в България по подобие на първите месеци при Ковид кризата. Но за разлика от ситуацията с пандемията, сега нещата се раздвижват много по-бързо. Още преди започването на войната ръста на търсене на жилищни имоти за закупуване, както и на огромни офисни помещения е бил в подем, като много украински домакинства и бизнеси гледат на страната ни като благоприятна за подобни инвестиции. В момента, има бум от търсене на имоти с цел наем, както и AirBnB, като обикновено периодите за настаняване са от няколко нощувки до няколко месеца. Забелязват се и немалко спекулативни наемодатели, които изискват подписването на поне едногодишни договори, с които да си гарантират сигурност.

В последните няколко седмици се наблюдава 20% ръст в търсенето за закупуване на недвижими имоти в страната. Несигурността от продължителността на военните действия, както и възстановителните мерки, които ще бъдат приложени след нея, правят прогнозите за развитието на пазара на недвижими имоти малко несигурни. Но едно е ясно, цените няма да тръгнат надолу, напротив – очаква се плавен ръст в нивата им с до 10% на годишна база.

Други фактори, оказващи влияние на цените на имотите в България

Въпреки че, целият свят очакваше редица икономически проблеми след пандемията, затрудненията, които настъпиха в новото строителство изненадаха доста инвеститори. Подготвени по-скоро за трудности в намирането на качествена работна ръка, резкият скок на цените на стоманата, изпитанията с чакане и забавяния на доставки, както и оскъпяването на транспортните услуги, хванаха неподготвени голям процент строителни компании.

В добавка, нарастващата с по-бързи темпове от очакванията инфлация, охлади надеждите за големи печалби на редица предприемачи. Положителният момент в тази ситуация е, че пазара ще отсее участници, тъй като се наблюдава спекулативно завишаване в цените от различни фирми, продаващи „на зелено”. Неясни клаузи в договорите им, повишаване в пъти на исканите сумите, ще накарат купувачите да се отдръпнат, което ще доведе до естествено разчистване на имотния пазар в следващите години и оставане на тези, които са се доказали във времето, като VI GROUP BG, например.

Какво препоръчват специалистите

Ситуацията в Украйна и несигурността, произтичаща оттам кара всички играчи на пазара да са предпазливи. Въпреки това, анализаторите предвиждат, че цените на имотите няма да се понижат, а пукането на балона ще се отложи за неопределено време. Не се очакват драстични промени в цените нагоре, а логична тяхна промяна, съобразена с хода на икономическите процеси. Какви точно ще бъдат те, обаче, много зависи от това каква ще бъде продължителността на военния конфликт между Украйна и Русия, какви ще бъдат реакциите и продължаващите санкции на западния свят и не на последно място – отговорите на Москва.

Въпреки всичко случващо се в последните няколко години сме горди, че VI GROUP BG е лидер на пазара на недвижими имоти и устоява на предизвикателствата, налагайки своите качество и стандарт с всеки завършен проект. Защото за нас, домът има значение. И то най-важното – онова, което ни дава сигурност, уют и сбъдва мечтите ни.