Апартаменти във Варна

Едностайни апартаменти във Варна – за кого са подходящи и как се движат цените им през 2022 г.

Интересният факт, че имотния пазар в гр. Варна изпревари останалите областни градове по цена на квадратен метър, изненада много анализатори. Друг интригуващ момент е, че търсенето на едностайни апартаменти и студия, също нарасна, изравнявайки се с огледите и покупките на двустайни и тристайни жилища.

Едностайните апартаменти – за какво са най-подходящи?

Ако следваме формулировката, че едностайното жилище е имот с квадратура до 45 кв.м., състоящо се от едно по-голямо помещение с обособени кътове, баня, тоалетна и тераса, то това го прави идеална инвестиция. Посоките на реализация на такива апартаменти са няколко:

  • За отдаване под наем
  • За инвестиция на средства
  • За обезпечаване пребиваването на член от семейство, като по-рентабилно пред това да се плаща наем.

Това обуславя и предпочитани райони, което от своя страна, респективно, оказва влияние и на продажните цени.

Най-предпочитаните райони в гр. Варна за закупуване на едностайни апартаменти

С оглед на факта, че райони като Център и Зимно Тракия са близо до най-комуникативните точки на града, то логично ги позиционира на 1-во и 2-ро място по търсене, като цените на квадратен метър се движат средно между 1 400-1 600 Евро/кв.м. Следвани са от райони като Гарата, Младост 1 и Левски, с цени между 1 000-1 100 Евро/кв.м . В по-отдалечени зони на града, с добро стечение на обстоятелствата, могат да бъдат открити имоти и под 1 000 Евро/кв.м., но трябва да се има предвид, че най-ниската възможна стойност на квадратен метър няма да бъде под 650-700 Евро.

Темпът на инфлация, който е по-бърз от очaквания, поскъпването на материaлите и суровините, както и нестихващото търсене, прогнозират очакван ръст в цените с около 15 % до края на 2022 г., като анализаторите се застраховат, че увеличението може да достигне и по-високи стойности.

Едностайните апартаменти – за кого са добро решение?

Изборът на едностайно жилище е удачен за домакинство, състоящо се от 1 човек, като е важно локацията да бъде избрана внимателно. Друг важен момент е да се прецени, дали в едностайния апартамент ще се живее постоянно и дългосрочно от купувача или имота ще бъде отдаван под наем. Опцията имотът да се наема от други хора също трябва да бъде обмислена – какъв е идеалният наемател. Дали ще бъде студент, работещ или почиващ. Това може да бъде и отправен ориентир за най-удачните райони в града за извършването на покупка.

Ако жилището се купува с цел живеене, отново е важно да има яснота по няколко въпроса. Дали ползвателят е учащ и би било удобно имота да е в близост до университет. Дали е активно работещ и е добре да е в близост до работното място. Или пък, едностайният апартамент ще се обитава от човек в пенсионна възраст и би било по-удачно в района на имота да има места за разходки, магазини и аптеки, болница.

Немаловажен фактор е и момента с придвижването и транспорта. Наличието на собствен автомобил дава относителна свобода в търсенето на подходящ едностаен имот. Но ако се разчита на градската транспортна мрежа, то е добре да се съобразят основните маршрути на движение с локацията на желаното жилище.

Варна, макар и със силно изразено търсене на жилища, започва да се задъхва в предлагането на такива, като се откроява един основен проблем. И то е недостига на изградени, съществуващи едностайни апартаменти, годни за живеене. Историята пък помни редица моменти с мними инвеститори, прославили купуването на зелено като рискова крачка. Ние, от Vi Group сме строително-инвестиционна компания с над 20 г. опит и множество качествено завършени проекти. За нас е важна пълната подкрепа на всеки наш клиент, водени от максимата, че домът има значение. Ето, защо оказваме активно съдействие на всеки купувач, обърнал се към нас за помощ в избора на жилище, като гарантираме покупката на мечтания дом да е без комисионна и всякакви допълнителни такси.

Едностайни апартаменти в сграда „Лийдс“

Разбира се и ние имаме какво да Ви предложим. Сграда „Лийдс“ е с строеж и съвсем скоро собствениците на имотите ще могат да се нанесат в новият си дом. В сградата се предлагат едностайни, двустайни и тристайни апартаменти. Но фокусът на тази статия са едностайните апартаменти и точно тях ще коментираме.

Цените на едностайните апартаменти в сграда „Лийдс“ започват от 33000€. Казваме започват тъй като предлагаме няколко едностайни апартаменти но с различна квадратура.

Научете повече за сградата тук: Сграда „Лийдс“