Имотни сделки / Къщи / На село

България се топи, земята пустее – да привлечем чужденци с безплатни къщи?

Миналата година след преброяването НСИ откри, че над 40% от спада на българското население се дължи на емиграцията. Устойчивата тенденция, която с тъга наблюдаваме повече от десет години, сякаш не може да бъде преборена. Нещо повече, съвсем наскоро от департамента на ООН по икономика и социални дела предрече трагичен спад на българското население от 24,7% до 2025 г. като основните причини ще се запазят същите, а именно външна миграция и отрицателен естествен прираст, или иначе казано, заради това, че всяка година повече сънародници умират, отколкото се раждат. 

Защо българите не спират да се изнасят от страната ни?

Безспорно много млади хора излизат от пределите на “нашата мила родна страна” заради по-добри условия на живот. Някои отиват в чужбина, за да продължат образованието си (реално кой български университет би задоволил жаждата на по-амбициозните от българските младежи?). Други пък са на полето – много от останалите у дома ги критикуват – но дали с право, предвид факта, че дори при подобен тип работа, този род икономически хъшове могат да си плащат сметките и да им остават някакви свободни пари. Ако работят във Видин или Лом например, това не винаги може да бъде гарантирано. Навярно всички имаме поне по един-двама познати (които дори не са в първа младост), които са доказали се професионалисти в своята област, но които решават да заминат в чужбина заради по-доброто заплащане. Колко български лекари сега обслужват немската система за здравеопазване? А някои дори са готови да си изберат по-нискоквалифицирана работа в чужбина, само и само да излязат от трудното положение, в което се намират в България. 

Можем да се съмняваме, че сънародниците ни, разпръснали се по света, ще се върнат скоро, поне в близките няколко години, то може да помислим как да популяризираме България сред чужденците, с което да влеем малко свежа кръв в икономиката ни, пък защо не и в “демографията” ни? 

Типове имигранти и защо идват в България?

На някои дигитални номади, или с други думи хората, които могат да работят от всяка точка на света, стига да имат лаптоп и интернет, България им допада много. От началото на пандемията имаше засилено движение насам заради по-олекотените предпазни мерки във връзка с COVID-19. С добри доходи, млади или на средна възраст, някои от този тип хора остават в България предимно заради спокойствието и красивата природа, ниските данъци и цени на имоти в сравнение с другите европейски държави, сравнително ниската престъпност. 

Освен тях, редица чуждестранни младежи идват да учат тук медицина, стоматология и други специалности предимно заради ниските такси на обучение и улеснената процедура по канндидатстване. 

И не на последно място, тенденцията на чуждестранни пенсионери да избират България за свой дом, изглежда, че се запазва. 

Средните разходи за живот в Германия например са около 1000 евро, а във Великобритания около 700 евро без квартира, чийто стойности варират. Те надхвърлят пенсиите на много хора, които гравитират около тези стойности или са по-ниски. В България на село с пенсия от 1000 евро човек би живял сравнително добре, тъй като няма разходи за транспорт и може да си произведе част от храната.

Можем ли да заселим селата с чужденци?

В селските райони около Велико Търново, по морето и в някои родопски села отдавна живеят британци, като се очаква броят им, както и този на хора от други националности да се увеличи. Как и защо? Относно “как”, можем да кажем, че познатият метод – от уста на уста – винаги е работил безотказно, макар и по-бавно. Всъщност само той като че ли (поне на този етап) ще пребори лошата слава на България, която заслужено се носи из европейските медии. Окачествявайки ни като най-бедната и най-корумпираната държава, таблоидите забравят да отчетат и положителните страни на живота в България като ниски данъци, спокойствие (особено на село), ниски нива на престъпност (в някои села), хубава храна (особено на село), гостоприемни и услужливи съседи (особено на село) и красива природа (на село и в града; добре относно последното Мъск малко ни помогна, та ни вдигна рейтинга).  

А по-младите с още по-големи доходи биха се чувствали още по-свободни в България, тъй като освен комфортен живот, ще имат и възможност да спестяват средства, които впоследствие да влеят в българската икономика под формата на различни инвестиции (стартиране на бизнес, закупуване на имоти и др.).

Къща на село

Безплатни къщи за чужденците?

Можем ли/Трябва ли тогава да предложим безплатно къщи на чуждестранните пенсионери, че и млади за да се заселят в тях и да не пустее земята? Такива обяви вече има по Великотърновско например, където се предлага безплатно обитаване в къщите в някое от селата в замяна на тяхното стопанисване. Ако това стигне до ушите на повече дигитални номади от чужбина с афинитет към лютеницата или възрастни чужденци с надбавки към пенсията, току-що не обликът на региона би се обновил не само естетически, но и икономически. Все пак, в общия случай, където има човешка дейност, има съзидателност. Така е при повечето случаи на пришълци, които вече наблюдаваме на наша територия. От уста на уста, от пост на пост (във Фейсбук), пустеещите региони могат да се превърнат в средно, ако не гъсто населени места с тенденция към проспериране. А ако е с млади хора, това увеличава и шанса за прираст на населението и съответно още повече възможности за развитие.