Жилищен кредит / Имотни сделки

Когато е време за жилищен кредит… | Част 1

Статистиките показват, че дори и хората, които получават по-високи от средните за държавата си заплати, изпитват затруднения в събирането на голяма сума в брой за покупка на жилище. Затова се налага да изтеглят кредит. Ако и Вие сте в тази ситуация – спокойно, със сигурност не сте единствени!

Ипотечен кредит

Ипотечните кредити не са нещо нетипично наши дни, като представляват по-скоро необходимост за модерния човек. Преди кандидатстването за такъв кредит ви съветваме да обмислите няколко важни момента, които ще ви бъдат от полза.

Важно е да знаете, че не можете да изтеглите ипотечен кредит от всяка банка, а и отпускането на такъв е свързано с оценката на много различни фактори като локацията и състоянието на имота, както и вашата финансова история.

Самоучастие при жилищен кредит

Трябва да започнете със сметките от рано, тъй като банките отпускат кредит в размер до 80% от стойността на имота. Това означава, че трябва да си дадете достатъчно време да съберете останалите 20%, без да нарушавате нормалния си начин на живот. Затова преценете каква сума можете да заделяте от месечната си заплата и колко време ще ви отнеме да съберете нужната сума.

Освен т.нар. самоучастие при теглене на кредит или събирането на 20%, за които споменахме, трябва да предвидите и разходите по административната част на покупко-продажбата. Това включва такси по документацията, самото теглене на кредита, откриване на допълнителни сметки и т.н.