Жилищен кредит

Жилищен кредит. Какво е важно да знаем?

Според статистиките, в България са изтеглени около 20 млрд. лв. за жилищен кредит през последната година. Поради голямото търсене, конкуренцията между банките е много силна, особено що се отнася до предлаганите условия. Банкерите се фокусират върху потребители с по-високи и стабилни доходи, което не е изненада, и са склонни да изготвят персонализирани оферти, които по принцип не са в портфолиото на банката.

Главният фактор, според който българите избират от къде да изтеглят жилищния си кредит, е лихвата. Въпреки привлекателните оферти на банките, обаче, потребителите често забравят за непредвидените разходи по кредита, като подновяване на ипотека, допълнителни административни такси, местни данъци и т.н.

Тегленето на жилищен кредит е възможно ако можете да представите доказани стабилни и постоянни доходи. Въпреки че банките се конкурират за всеки клиент, те не биха одобрили кредит за потребител, който не е надежден. По-изгодно е за тях изобщо да не отпуснат кредит, вместо да рискуват той да не бъде върнат.

Препоръчително е да си гарантирате допълнителна сигурност, като намерите не само най-изгодната лихва, но и най-дълъг период фиксирана лихва. Изберете месечна вноска, която да е максимум 30% от месечните ви приходи. Преди кандидатстване за кредит, се информирайте подробно за термините „лихва“ и „главница“.