Апартаменти във Варна / Тристайни апартаменти

Тристайни апартаменти във Варна – и цените им през 2022г.

Пазарът на недвижими имоти във Варна е по-жив от всякога, въпреки динамиката на случващите се събития в икономическия и политическия живот на страната. Палитрата от купувачи е повече от пъстра и включва предимно млади хора до около 40 години, със стабилен доход и семейство. Това е и една от основните причини тристайните апартаменти, подходящи за повече от двама, да са изключително популярни.

Тристайните апартаменти – за какво са най-подходящи?

Тристайният апартамент има площ от 55 до 120 кв.м и най-често включва коридор, трапезария с кухня, две спални, баня и тоалетна. Често към апартамента има килер, дрешник или мокро помещение. Този тип апартаменти са подходящи за:

  • Семейно жилище
  • Реновация и препродажба
  • По-рядко като инвестиция за отдаване под наем

С оглед на факта, че данъците, таксите и инвестицията в обзавеждане и оборудване на тристаен апартамент са по-високи от тези на двустайните и едностайните жилища, прави тези имоти не особено подходящи за отдаване под наем.

Най-предпочитаните райони в гр. Варна за закупуване на тристаен апартамент

Макар и по-отдалечен, кварталът „Възраждане“ се оказва предпочитан за закупуване на тристайни апартаменти в града. Може би това се обуславя от наличието на множество хипермаркети, болнични центрове, детски градини, училища, спортни игрища и площадки, както и от по-ниските цени – между 750 евро/кв. м и 1 100 евро/кв.м. Центърът на морската столица е удобна част за хората без автомобил или с възможност за закупуване на паркомясто, както и за тези, които желаят да се наслаждават на близост до централните точки на Варна, Морската градина и важните институции. Тук цените са доста по-високи и започват от 1 900 евро/кв.м.

Квартал „Левски“ също е привлекателен за купувачите на тристайни апартаменти, тъй като е едновременно близо до центъра, до университетите в града и до не малко детски градини, а цените на този тип жилища се движат от около 1 000 евро/кв.м. нагоре. Не можем да пропуснем споменаването и на един от бързоразвиващите се квартали – „Бриз”, както и аристократичната локация – „Чайка“. Търсенето там започва с цени от 1 200-1 300 евро/кв.м. Важно е да се отбележи, че растящата инфлация и поскъпване на живот оказват съществено влияние и върху имотния пазар, като до края на годината се предвиждат около 10-15% поскъпване.

Тристайните апартаменти – за кого са добро решение?

Изборът на тристайно жилище е удачен за семейство, имащо нужда от пространство, състоящо се от 2, 3 и повече члена. В повечето случаи тези апартаменти се закупват за дългосрочно обитаване и е препоръчително да се обмислят няколко неща – неговата локация трябва да бъде удобна за всички от семейството, транспортът да е добре уреден, а при наличие на един, или повече автомобили в семейството, то наличието или опцията за закупуване на паркинг места трябва задължително да бъдат взети под внимание.

Имотният пазар във Варна е един от най-динамичните в цялата страна. През последното шестмесечие се наблюдава трайна тенденция морският град да изпреварва София в търсенето и купуването на жилища. Забелязва се обаче също, че предлагането на тристайни апартаменти във Варна е по-малко от търсенето, а намирането на перфектния такъв може да се окаже повече от сложна задача. Като строително-инвестиционна компания с над 20 г. опит, ние от Vi Group, сме си поставили като цел оказването на пълна подкрепа на всеки наш клиент в откриването на перфектния дом, гарантирайки ви, че вашата покупка ще бъде без комисионна и други допълнителни такси.