Иновации / Строителство и Имоти

Тенденциите в архитектурата на големите европейски градове – част 2

LUX – Берлин

Чудесен пример за следването на тенденциите, описани в предната ни статия, е модерната жилищна сграда LUX, която се намира в центъра на Берлин. Заобиколена от историческия квартал на художниците на Августщрасе и знаменития булевард Унтер ден Линден, LUX чудесно комплиментира архитектурното наследство от миналото и му придава модерен и новаторски привкус.

Интерконтинентал – Варшава

Подобен ефект има и уникалната сграда на хотела Интерконтинентал във Варшава, където капитализмът успешно заличава острите черти на соц-архитектурата и придава модерен европейски вид на полската столица. Сградата е с нестандартни форми и причудлива конструкция, балансирана на три основи.

Древните европейски столици Париж и Рим, където се намират едни от най-уникалните архитектурни богатства в историята на Европа, сега са осеяни с луксозни хотели, стъклени небостъргачи и старинни сгради, превърнати в модерни търговски центрове. Подобен е и мегамолът Хародс в центъра на Лондон, който е с внушителен кралски екстериор, съобразен със характерния за квартала Найтсбридж стил, и модерен съвременен интериор, пасващ на предлаганите луксозни стоки.

Развитието на съвременната архитектура в разнообразни насоки също е силно повлияно от възможността за свободно пътуване в Европа и развитието на чуждестранни проекти. Вече почти всяка нова сграда в който и да е европейски град е проектирана от чуждестранен архитект.