Строителство и Имоти

Старо или ново строителство – Какво да изберем? – част (2)

Продължаваме със сравнителните характеристики на новото и старото строителство.

Паркирането

При голяма част от новото строителство този проблем е предварително решен. Към всеки апартамент има гараж или обособено паркомясто. При старите блокове този проблем, особено в големите градове, се оказва сериозен.

Ремонтни разходи

Те са по-ниски при новите сгради, защото за разлика от по-старите жилищни сгради, където санирането се случва в по-късен етап и по желание, тук е заложено още при самия строеж.

Качество

При новото строителство се използват най-модерни и качествени материали и технологии. Това води след себе си и енергийна ефективност и по-ниски сметки за отопление. В същото време в старите панелки изобщо не можем да говорим за шумоизолация и енергийна ефективност. Ако старият блок не е саниран, ниското качество на дограмите и липсата на външна изолация водят до високи температури през лятото и по-ниски през зимата, което увеличава рязко разходите за ток.

Гаранция

Когато обектът е приключен, собствениците получават гаранция от строителя. Ако по време на гаранционният срок се наложат някакви ремонти, те са за сметка на фирмата-строител. Тази опция при панелените сгради просто я няма.

Разпределение на помещенията

Факт е, че старите апартаменти са по-просторни. Стаите са широки, почти липсват преходни такива, имат отделна кухня и почти няма скосени тавани. А терасата може да се превърне в малка лятна или зимна градина. При новото строителство наблюдаваме повече преходни помещения, ниски и тесни стаи, апартаменти често без обособени коридори, с общи баня и тоалетна, а широките тераси са по-скоро лукс.

По-голям избор

Когато сградата е новострояща се, колкото по-рано купувачът избере проект, толкова по-голям избор ще има относно изложение, етаж или размер на жилището. При панелените жилища се съобразяваме с каквото има налично на пазара. Или ако приоритет ни е типа на жилището, сменяме квартала.