Имоти във Варна / Обзавеждане / Офис

Равносметка 2020 г – Тенденции в проектирането и дизайна на офиси

2020 г беше много различна за всеки един човек по света и даде причина за генерална равносметка на всеки аспект от живота. Екстремните промени в обикновеното ежедневие в професионален план също се оказва определящо и за проектирането и дизайна на новото строителство. Те са основен фактор за промяната в насоката на развитие през 2021 г в архитектурата на офисни сгради.

Така нареченият хоум офис (или работа от вкъщи) започва като необходимост поради пандемията, но бързо се превръща в тенденция. Хоум офис в съчетание с модерното „споделено работно място“ или използване на един офис от няколко служителя по различно време, оптимизира работното пространство по различен начин. Тези тенденции обаче не намаляват необходимостта от физическата площ.

Напротив, сега се търсят по-големи етажни площи и по-високи етажи, които предполагат динамичен дизайн и интерактивна визия. Всичко това е ориентирано към създаването на по-комфортна работна среда, изпълнена с практически удобства и помещения за развлечения като: кухня, стая за релакс, game стая и т.н.

Нова тенденция в проектирането на офисите са т.нар. фокус стаи, които представляват уединени шумоизолирани пространства, които предлагат на служителите възможността да се фокусират върху работата си без да има какво да ги разсейва.

Вече се обръща голямо внимание и на имплементирането на естествени материали за една балансирана атмосфера в помещението, както и инвестирането в технологични иновации за оптимизиран работен процес.