Имотни сделки

ПРЕГОВАРЯНЕТО – ОСНОВНО УМЕНИЕ В БИЗНЕСА – ЧАСТ 1

Единственото нещо на този свят, за което не можем да преговаряме е смъртта. Всичко останало обаче подлежи на преговори. Дали това ще е голяма сделка или нещо дребно в ежедневието – животът ни е низ от преговори. А крайният резултат зависи от това до колко умеем да водим преговори. И то такива, където печелят и двете страни.

Договарянето е креативен процес. Основата на икономическата теория се изразява в следното – Индивидуалните интереси плюс размяна се равняват на по-добра стойност за всички. Това е все едно двама души да споделят своите съставки и заедно да приготвят много по-вкусно ястие, отколкото всеки да готви поотделно.

Добрият лидер преговаря различно

Преговорите и лидерството вървят ръка за ръка. Защото един лидер има визия за това как нещата могат да бъдат по-различни и по-добри отколкото са в настоящия момент. Добрият лидер знае, че самите преговори не са най-важното нещо в процеса. Нито договорът, нито споразумението преди това. Най-същественото всъщност е изпълнението на всичко горепосочено. Защото ако не започнат действия по реализация, няма никакво значение какво сме се споразумели и колко добре сме преговаряли.

Добрият преговарящ не излъчва нито агресия, нито пасивност. Той излъчва увереност и спокойствие. Ако излъчвате агресия, възможно е другата страна да се почувства притисната и да спре да преговаря. Обратния вариант е, ако вие се окажете притиснати заради пасивното си поведение. Мощно оръжие в преговорите е да признаете равенство на страните. Така показвате на другия признание, но запазвате и своите позиции. И печелите уважение.