Под наем

Полезни съвети за наемодатели

Без значение дали отдавате под наем жилищен имот, офис или друг тип помещение, е важно да следвате няколко основни правила, за да избегнете потенциални неразбирателства с наемателите си.

Още при излагането на жилището на имотния пазар, трябва да създадете честна и реалистична представа чрез навременен снимков материал и подробно описание на обзавеждането. Освен мащабни снимки на помещенията, можете да представите и детайлни такива с уреди или удобства, които смятате, че са предимство пред останалите имоти, предлагани под наем.

За да си осигурим спокойствие и сигурност, договорът за наем е задължителен. Най-важното, което трябва да се включва в него е предметът (вашият имот) и цената му (наемът). Описанието на предметът трябва да включва точен адрес, а цената да бъда изписана с думи и цифри. Останалите детайли могат да бъдат добавени по ваш избор.

Много важен момент е да добавите клауза, която забранява на наемателя ви да преотдава имота на трети лица срещу заплащане. Така ще се застраховате срещу злоупотреба и измама. Според вашите предпочитания, можете да споменете и рестрикции по ремонтни дейности на имота.

Не забравяйте да декларирате приходите от наема пред НАП. Запознайте се подробно със законовите изисквания към наемодателите, за да избегнете нежелани главоболия в бъдеще.