Строителство и Имоти

Най-предпочитаният квартал в София: Лозенец

Кварталът Лозенец се намира буквално в сърцето на столицата. Експертите го определят като най-желания квартал за живеене, а и също така за развлечение.

Ключовата локация на квартала, обхващаща територии между главни булеварди като Евлоги и Христо Георгиеви, Пейо Яворов и Никола Вапцаров, е една от причините Лозенец да бъде толкова популярен сред столичани. В непосредствена близост до централната част на София, кварталът е също и обграден от Ловен парк и Южен парк. Това съчетава градския чар и удобната инфраструктура с възможността да се докоснеш до природата в красивите столични паркове.

Там можете да намерите както архитектура от 70-те, така и нови модерни сгради. Според статистиките, цените на кв. м. надхвърлят 1600 €, а средният наемател плаща 900 лв месечно.

Всъщност в миналото (до началото на 20 в.) местността е била безлюден район в покрайнините на София. След развитието и експанзията на столицата, Лозенец се превръща в периферия на централната част и бързо развива инфраструктура и модерен облик.

Старото име на квартала е Корубаглар, което буквално означава „сухи лозя“, поради което днешното име е Лозенец.

През годините той става дом на много видни творци и журналисти като Елин Пелин, Кръстьо Сарафов, Парашкев Хаджиев и Ирина Малеева. Освен това е и литературно вдъхновение за творбите на Дора Габе.

Днес можете да намерите едни от най-модерните заведения в столицата именно в Лозенец, както и хотелите Хемус, Маринела и Хилтън. Любителите на шопинга имат удобството да посещават Paradise Mall, който е в непосредствена близост.