Имоти във Варна

Какво се случи с жилищния пазар в България през 2020г?

2020 беше една много различна година, година която промени изцяло всички социални и икономически нормативи. Личният и общественият живот добиха нова дирекция, което значително се отрази на покупателната способност и купуваческото поведение на хората.

Жилищният пазар в България обаче премина през годината на Covid-19 само с леко разклащане и не стигна до екстремни сътресения, водещи до тотално сриване. След временното замразяване на купуваческата дейност на имотния пазар от началото на март 2020 г, продажбите рязко скочиха през лятото, когато противоепидемичните мерки бяха разхлабени.

Маркетолозите обясняват тази тенденция като опит на хората да потърсят сигурна инвестиция на активите си, а какво по-сигурно от закупуването на имот? За това допринесоха и благоприятните ипотечни лихви, които възникнаха в следствие на пандемичната обстановка.

Според изпълнителния директор на Bulgarian Properties, най-големите имотни пазари в България, сред които е и град Варна, са се справили дори по-добре от изминалата година, въпреки извънредната ситуация.

Според проучванията, в момента динамиката на пазара е добра и се наблюдават много повече вложени спестявания от всякога. Това дава усещане за оптимистичната посока на българския имотен пазар, който въпреки световната Covid криза, продължава да се развива успешно.