Иновации

Имотна тех-платформа с български корени в Америка

Наложителното дигитализиране на процедурите в имотната индустрия вдъхновява две млади българки – Деница Тюфекчиева и Наталия Караянева, да създадат платформата Propy, която от години функционира на американския пазар. Propy автоматизира всички back office процедури, които са част от сключването на покупко-продажба на имот, като включва всички участници – продавачи, купувачи, брокери, нотариус и т.н.

Propy навлиза в България през 2017 г., като днес бива финансиран от дигиталния тех-гуру Тим Дрейпър. Същият е инвеститор в големи тех-компании като: Twitter, Tesla, Skype и др.

Таргетираният сегмент са сделките от разстояние, което означава, че в дадения момент на пандемия, компанията просперира. Сделките, преминали през платформата през 2020 г., надвишават над 400 млн. щатски долара.

Propy е всъщност блокчейн компания, която осъществява сделки от разстояние без допълнителна намеса. Това се случва чрез въвеждането на легализираните „умни“ договори, което прави компанията изцяло технологична, а не просто посредник.

В бъдещето, създателите целят максимална оптимизация, която ще бъде използвана за подобряването на търговските операции на имотния пазар. Друга важна цел е да се докаже на бранша, че технологичните иновации ще спестят много пари, време и усилия за всички страни. Propy вече е наложен в брашна в САЩ и е предпочитан метод за сключване на сделки от агенциите лидери в сферата на недвижимите имоти.