Имоти във Варна / Строителство и Имоти / Цените на имотите

ЖИЛИЩНИЯ ПАЗАР В ЧЕТИРИТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ГРАДА В БЪЛГАРИЯ – ВАРНА

Средната цена на имотите във Варна е около 800 евро за кв.м. Най-предпочитаните локации са централните части на града и районът около Морската градина. Цените във Варна нарастват с 2.6%, а растежът в обема на продажбите е по-скоро символичен – малко под 1% на годишна база по данни на Агенцията по вписванията. От това можем да заключим, че пазарът на недвижими имоти в третия по големина град в страната е стабилен и устойчив, с умерен ръст на цените. Най-евтини са жилищата в Кайсиева градина, Възраждане 4 и Владислав Варненчик.

АПАРТАМЕНТИ ВЪВ ВАРНА

Едностайните апартаменти в морската столица се продават средно между 500 и 1200 евро за кв.м. в зависимост най-вече от локацията. В крайните квартали апартаментите са чувствително по-евтини в сравнение с райони като „Бриз”, „Траката” или „Кабакум”. Някъде достигат и до 2 хил евро/ кв.м., особено такива, разположени в Морската градина на града.

При двустайните и тристайните жилища цените варират средно между 700 и 900 евро на кв.м, като в по-атрактивните локации минават и 2000 евро за квадрат. Ако обаче сте решили да закупите четиристаен апартамент във Варна, рядко ще намерите цена под 900 евро/кв.м. Тук цените се движат около 900 – 1100 евро/кв.м, докато при многостайните апартаменти и мезонетите цената скача над 1000 евро за квадратен метър.

КЪЩИ ВЪВ ВАРНА

Подобна е ситуацията и при къщите и вилите, без значение дали купувате етаж или цялата постройка. В райони като Максуда или Погребите можете да намерите и цени около 200-300 евро/кв.м, но като цяло в останалата част на града и крайградските зони цените варират от 800-900 и стигат до над 1000 евро за квадратен метър.