Строителство и Имоти / Цените на имотите

ЖИЛИЩНИЯ ПАЗАР В ЧЕТИРИТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ГРАДА В БЪЛГАРИЯ – СОФИЯ

Тази година жилищният пазар в столицата направи много силен старт. Обемът от сделки расте, както и цените. Собственият дом има все по-важна роля в целите и плановете на семействата. Според тенденциите жилищният пазар в столицата е наваксал и се е възстановил от паузата по време на пандемията и продължава своя възходящ цикъл на развитие.

Средната цена на апартаментите в столицата е около 1100 евро за кв.м. като има слабо покачване на цените спрямо 2020 г. Практически към момента е нужна малко над 1 средна месечна софийска заплата за покупката на 1 кв.м. жилищна площ в София. Най-предпочитаните квартали и тази година са Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Дианабад, Студентски град, както и Младост. В столицата се наблюдава траен интерес към затворени комплекси и сгради със собствен двор.

Покачването на цените не се дължи толкова на действително поскъпване на жилищата, а по-скоро е резултат от засиления интерес към обзаведени и ремонтирани жилища. Оттам идва и покачването в средните нива на реализираните продажби.

Апартаменти

Цените на едностайните апартаменти в столицата се движат в диапазона от 1100 средно до около 1500 евро за кв.м. Това са най-масовите цени. Разбира са в по-атрактивните локации цените минават и 2000 евро за квадратен метър.

При двустайните жилища цената се покачва и средната стойност на квадрат е между 1200 и 1400 евро. И тук в зависимост от мястото и вида на строителството можете да намерите апартамент както на цена под 1000 евро за кв.м., така и на стойност 1600-1800 евро за кв.м.

При тристайните и четиристайните апартаменти отново има показване на цената за квадратен метър. Тук осреднено цифрите са между 1300 и 1500 евро за кв.м.

При многостайните и мезонетите обаче няма увеличение на средната цена, спрямо четиристайните жилища. Такова голямо жилище можете да намерите в добър квартал и на цена около 1200-1300 евро за кв.м., а в някои случаи дори и за 900 евро/кв.м. Прави впечатление, че средната цена на квадратен метър е най-висока при тристайните апартаменти, вероятно заради по-голямото търсене.

Къщи

Тенденцията на цените при къщите в и около столицата е малко по-различна. Най-често срещаният диапазон от цени е 1100 – 1200 евро /кв.м. и 1800-1900 евро/ кв.м. В някои локации, като кв. Суходол, Левски или Княжево можете да намерите къща или вила за цена на квадрат и под 900 евро, докато в Бункера или Бояна цифрата достига или минава и 2000 евро за кв.м.