Апартаменти от строител / Строителство и Имоти

Живейте модерно – Част 1: Жилище в затворен комплекс

В последните години наблюдаваме миграция на семействата от централната част на града към перифериите, а някои дори предпочитат малки населени места в близост до големите градове. Това може да се дължи на значителното оскъпяване на живота в по-големите градове, което прави малкото населено място много по-привлекателно.

Освен това, начинът на живот в големите градове е много по-забързан и стресиращ, което кара хората да търсят по-спокойни и уютни локации за местоживеене. Семействата с деца също предпочитат да са по-близо до природата, което малките населени места предлагат и чиято липса силно се усеща в урбанизираните мегаполиси.

Идеалната алтернатива са жилищните комплекси от затворен тип, които придобиха особена популярност през последните няколко години. Това представляват поземлени имоти с контролиран достъп на външни лица, което е особен фактор и за сигурността на живущите.

Повечето такива комплекси са изградени с включени допълнителни обекти, които да предоставят услуги само за обитателите, като съоръжения за спорт и отдих, детски площадки и т.н.

Едно от най-големите предимства на затворения комплекс е детайлно изчислените паркоместа, които обслужват само живущите в комплекса. Липсата на добра инфраструктура за паркиране в повечето столични квартали е една от главните причини софиянци да предпочетат перифериите на София или дори малки населени места в „провинцията“.