Апартаменти от строител

Да закупим ли апартамент директно от строителя?

Практиката показва, че много хора избират да закупят жилищен имот „на зелено“ директно от строителя или инвеститора и първите вноски се правят още преди първата копка на основите на етап „скица“. Причината това да бъде предпочитан метод за покупко-продажба и от самите строители/инвеститори е, че и двете страни спестяват от брокерска комисионна. Освен това, намесата на брокер удължава и утежнява административния процес. Тенденцията показва, че цените „на зелено“ са също по-ниски от тези, предлагани при акт 14 или 16. 

При повишено търсене на жилищни имоти, продавача иска по-голям процент първа вноска, както и условията може да са по-малко изгодни от тези в момент на намалено търсене в имотния пазар. В моментната ситуация на пандемия, търсенето е значително намалено, което означава, че би било най-изгодният момент да се сключи сделка директно с инвеститор или строител.

При консултация или среща с продавача, бъдете винаги добре подготвени с въпроси за най-важните моменти от покупко-продажбата. Обсъдете всички детайли и примерни клаузи за бъдещия договор. Ако скиците са ви неясни, задължително попитайте за допълнителни пояснения. Консултацията с професионалист е ключов фактор при избиране на имот за закупуване.