Апартаменти от строител / Имоти във Варна

Варна: умерено възстановяване на имотния пазар след Covid-19

Третият по големина град в България – Варна, отчита положителни резултати спрямо извършените сделки на имотния пазар след кризата с Covid-19. Въпреки че пандемията продължава, дори и не в пълна сила, статистиците смятат, че възстановяването на имотния пазар в морската столица е започнало.

През третото тримесечие на 2020г. Варна вече отчита почти 8% ръст в продажбите на имоти по данни на Агенцията по вписванията. Това дава основание да се смята, че пазарът се връща към нормалната динамика.

През последните три години Варна поддържа умерено темпо в покачването на цените на имотите. Същото се наблюдава и през 2020 г, въпреки пандемията от Covid-19. Според данните, средната цена на кв.м. във Варна през 2020 г е €860.

Кварталите с най-високи цени на кв. м. остават Морска градина, Гръцка махала, „Чайка“, „Спортна зала“, „Червен площад“, Операта, Централна поща и „Чаталджа“. Най-ниските цени на имоти се намират в районите „Кайсиева градина“, „Христо Ботев“ и „Владислав Варненчик“.

През 2020 г се наблюдава  само леко забавяне в растежа на цените, но не и спад. Постоянното и умерено покачване на цените, което не се повлиява дори и от световна пандемия, показва степента на стабилност и устойчиво развитие, с които може да се похвали морската столица.